Tielt, waar het gras groener is

36. Vuilnis containers

De invoering van vuilniscontainers waarbij het principe van "de vervuiler betaalt" geldt, kon deze legislatuur niet meer worden ingevoerd omdat het meerjarenplan van IVIO niet gelijk loopt met die van de stad. IVIO kreeg echter de vraag dit mee te nemen bij de opmaak van het volgend meerjarenplan en de nodige afspraken ter zake worden nu reeds gemaakt. Vuilnisstraten worden voorzien in de collegesite.

37. Ondergrondse glasbollen

Sinds 2020 worden 2 glasbollen per jaar vervangen om zo stelselmatig alle glasbollen te vervangen door ondergrondse modellen. Een nettere omgeving zorgt immers voor minder sluikstorten. Er worden verplaatsbare camera’s ingezet om de pakkans van de hardleerse sluikstorters te verhogen.

38. Afschaffing drijfkrachtbelasting

Drijfkrachtbelasting wordt per 1/1/2023 afgeschaft.

39. Structurele samenwerking in geval van sneeuw

Groot-Tielt werd in 7 percelen opgedeeld en er werd een structurele samenwerking met de landbouw- en industriesector gesloten om in geval van sneeuw of zware weersomstandigheden snel en efficiënt te kunnen ingrijpen.

40. Gefaseerde aanpassing landbouwwegen

Jaarlijks worden een aantal landbouwwegen aangepakt volgens prioriteit en beschikbare middelen. Er worden uitvoegstroken en asverbredingen voorzien zodat onze wegen voldoende ruimte bieden voor de modernere en bredere landbouwapparatuur.

41. Promotie korte keten

Er is blijvende ondersteuning voor de boerenmarkt. Verder wordt eindelijk werk gemaakt van duidelijke afspraken omtrent aankopen in eigen stad door de verschillende stadsdiensten. Het winkelgebeuren wordt gestimuleerd via acties als de Modeloper, Tieltse cadeaubon, Laatavondshopping, Eindejaarsactie,...

42. Bijkomende waterbekkens

Bij de opmaak van de plannen voor Industrie Noord worden extra waterbekkens voorzien. De ontwikkeling van de industriezone loopt wat vertraging op door de vastgestelde PFAS-verontreiniging maar zal weldra in een stroomversnelling geraken. Daarenboven zal de ontwikkeling van Tielt Noord fungeren als proefproject voor Vlaanderen Waterproof. Daarnaast is er eindelijk werk gemaakt van een droogte- en hemelwaterplan.

43. Oprichten groenfonds

Een nieuw kap- en rooireglement beschermt de bomen optimaal. Wanneer het kappen echter onafwendbaar is, wordt voorzien in compensatie waar mogelijk en in een vergoeding waar dit niet kan. Deze vergoeding wordt aangewend voor een ambitieus stadsbos.

44. Extra stadsbos

Bij de vergunning van de ontwikkeling van de kloostersite werd een groene long van 5ha bedongen. Verder werd de Vlaamse Landmaatschappij aangesteld om te bemiddelen bij de aankoop- en ruilprocedures van de nodige gronden in het kader van de realisatie van het stadsrandbos.

45. Trage wegen

Het openstellen van trage wegen voor het publiek is een werk van lange adem. We kiezen ervoor elke legislatuur een paar trage wegen aan te pakken in plaats van onze energie te spreiden over alle trage wegen en niets te bereiken. Deze legislatuur werden een aantal trage wegen rond Schuiferskapelle opnieuw geopend. Volgende legislatuur staan er weer enkele op het programma.

46. Sociale ecologie

Vanuit Welzijn Tielt wordt er ingezet op eenvoudige energiebesparende toepassingen zoals spaarlampen en multistekkers met een aan-uitknop.

47. Bermbeheer

Onze groendienst zet in op biodiversiteit door enerzijds een moderne invulling te geven aan het bermbeheer, weliswaar zonder afbreuk te doen aan de veiligheid, anderzijds door bepaalde stroken van het openbaar groen niet te maaien. We nemen deel aan intiatieven als Maai Mei Niet.

48. Bijvriendelijke hagen

Een samenwerking met de landbouw voor de aanleg van bermhagen is vooralsnog nog niet gelukt. Wel wordt er ingezet op extra bloemen in de stad door het planten van bloembollen (maar liefst 125 000 dit jaar) en inzaaien van bloemenweiden. Er zijn ook heel wat hagen op openbaar domein gepland. Finaal is er een engagement om tegen 2030 10 000m bijvriendelijke hagen te planten.

49. Klimaatplan 2030

We scharen ons resoluut achter het burgemeestersconvenant 2030. De energiebelasting voor de industrie, het stimuleren van het fietsen en wandelen dankzij het circulatieplan en de verbetering aan de fiets- en voetpadinfrastructuur, de verledding van de openbare verlichting, het stadsbos, .. .zijn maar een paar voorbeelden van de ambitieuze plannen in het kader van emissiereductie. Er is een reglement opgemaakt voor geveltuinbeplanting. Bij elke heraanleg van de straat wordt er gekeken voor ontharding, wadi's, groen aanplanten, ...

50. Energievriendelijke stadsinvesteringen

Er werd een energiereductieplan opgemaakt waarbij de mogelijke en nodige investeringen in kaart werden gebracht. Er werden op verschillende gebouwen zonnepanelen geplaatst (bibliotheek) en bij de nieuwbouwprojecten (parochiezaal Kanegem en dagverzorgingscentrum Tielt) wordt gestreefd naar een zo energie- en milieuvriendelijk mogelijke verwarming door middel van warmtepompen. Daarnaast gaan we resoluut voor windmolens via coöperatieve vennootschappen. Hiervoor hangen we echter af van het tempo van de WVI. Er werd ook geïnvesteerd in Europahal en OLV kerk om hemelwater te gebruiken voor toiletten.

51. Energiescan voor de ganse stad

In de winters van 20 en 21 werden alle voorgevels in samenwerking met de WVI gescand. Burgers konden vervolgens een afspraak maken met het thermoloket. Het doel is energieverliezen in kaart brengen en onze bewoners aansporen tot energierenovatie. De digitale foto van uw gevel kan nog steeds opgevraagd worden via de Woonwinkel.

52. Energiebesparingen in sociale woningen

Er werd een renovatieplan opgesteld om stelselmatig alle sociale woningen te isoleren. Inmiddels zijn al heel wat woningen in orde en deze inspanning wordt verdergezet tot alle sociale woningen op het grondgebied volwaardig geïsoleerd zijn.

53. Hondenweide

De hondenweide kreeg een eerste voorlopige locatie op de gronden van de toekomstige collegesite. Inmiddels werd de hondenweide verplaatst naar het Vredespark.

Lees ook de stand van zaken rond ouderen en jongeren

Lees verder