Politieke DNA

Een legislatuur duurt zes jaar. Dat is een lange periode. Het is niet mogelijk alle uitdagingen die op ons pad zullen komen te voorzien. Soms dwingt de actualiteit en de realiteit ons voorrang te geven aan zaken die niet eens aangehaald werden in de verschillende programma’s. Denk maar aan de opeenvolgende en onvoorspelbare uitdagingen van de voorbije legislatuur: de corona-, de vluchtelingen- en de energiecrisis. Hoewel deze niet waren en niet konden worden voorzien, namen ze toch een grote hap uit het budget en uit het pakket diensturen van de medewerkers van de lokale overheid. Precies daarom is het ook belangrijk om klare wijn te schenken over wie we zijn en wat onze basisprincipes zijn, ons politieke DNA zeg maar.

Evenwicht tussen duurzaamheid, economie en mens

Wat kan een bedrijf doen zonder arbeiders en wat kan een arbeider doen zonder bedrijf? Maar al te vaak doen de traditionele partijen alsof het ook maar enigszins steek houdt om de kampioen van één van beide groepen te zijn. Wij willen met open vizier en in het algemeen belang de problemen aanpakken, los van grote ideologieën, dogma’s en ‘ismes. Wij gaan voor een pragamatische oplossing die voor zoveel mogelijk mensen zo goed mogelijk is. Een correct compromis uitwerken dat redelijk en juist is en dat zorgt voor wederzijdse versterking en waardering, dat is waar wij voor staan.

We zijn niets met een bloeiende economie en een hoge welvaart wanneer we de wereld om ons heen naar de knoppen gaat. Iedere weldenkende mens begrijpt intussen dat ecologie en duurzaamheid niet enkel een zaak is van wereldvreemde geitenwollen sokkendragers.

Onder duurzaamheid verstaan wij ook lange termijnvisie. De politiek heeft de voorbije jaren en zelfs decennia een slechte beurt gemaakt en na de perikelen van de voorbije jaren is het hoog tijd voor beleid met een grote B. Hoogtijd om eindelijk komaf te maken met zelfverrijking, belangenvermenging, cliëntelisme en incompetentie. Bij al wat we doen moeten we toekomstgericht denken en ons afvragen welke stad wij aan de volgende generatie willen overdragen en in het proces definitief en volledig komaf maken met cliëntelisme, achterkamerpolitiek, belangenvermenging en zelfverrijking.

Vraaggestuurd beleid: betrokkenheid en communicatie

In deze tijden worden mensen steeds mondiger en pikken het niet meer dat ze maar eens om de zes jaar bevraagd worden, terecht. Nieuwe technologieën zorgen er voor dat ze meer op de hoogte zijn van wat reilt en zeilt en maken een directere democratie mogelijk. Wanneer de burger voelt dat hij gehoord wordt, zal hij sneller luisteren naar de argumenten van anderen en meedenken.

Het lokaal beleid is het niveau dat het dichtst staat bij de burger. De leuze “U vraagt, wij draaien” is dan ook ons uitgangspunt. Luisteren naar wat leeft en inspelen op de wensen en verzuchtingen van de burger. Waar dit mogelijk is, streven we zoveel mogelijk naar een model van co-creatie.